Over ons

Welkom!


De Bevrijdingskapel Dongen is kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en werd op 15 augustus 1950 ingewijd. In de kapel worden alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Dongen herdacht. Steeds meer is de Bevrijdingskapel ook een plek om ander oorlogsleed in de wereld te herdenken. Ons doel is om de gedachte aan wat geweest is en niet vergeten mag worden in leven te houden. Op onze website vindt u alle beschikbare informatie over de slachtoffers.


Opdat wij niet vergeten!

Geschiedenis


Gelijk na de bevrijding werden er initiatieven genomen om namens de gehele Dongense gemeenschap een kapel in de tuin van Villa Vredeoord aan de Nieuwstraat te bouwen. De grond hiervoor werd geschonken door Mej. Bressers, de toenmalige bewoonster van Villa Vredeoord.


Tot aan de bevrijding op 30 oktober 1944 waren er drie militaire slachtoffers en 22 burgerslachtoffers gevallen, allen afkomstig uit onze gemeente. Men sprak toen van een gering aantal slachtoffers in vergelijking met veel andere gelijkwaardige gemeenten.


Toch zou het nog zeven maanden duren voordat men het bevrijdingsfeest kon gaan vieren. Iedereen was hoopvol dat de oorlog snel zou zijn afgelopen. Op de dag van de totale bevrijding, op 5 mei 1945, was het aantal slachtoffers inmiddels opgelopen tot 35. Daarnaast waren er nog acht vermisten, waarvan men niets had vernomen. Een aantal jaren later werd pas vernomen via het Rode Kruis dat zij waren omgekomen in een van de concentratiekampen.


Het totaal aantal oorlogsslachtoffers bedroeg 43. Een respectabel aantal dat de vreugde van de herkregen vrijheid niet mocht beleven!


Bij het 600-jarig bestaan van onze gemeente, waarbij daarnaast het eerste lustrum van de bevrijding werd gevierd, vond op 15 augustus 1950 de inwijding van de Bevrijdingskapel plaats. De kapel werd opgedragen aan O.L.V. van Fatima. De plechtige inwijding werd door Mgr. Koenraadt gedaan. In zijn toespraak zei hij onder andere: "De bedoeling is dat de kapel voortaan voor jong en oud een plaats zal zijn van stilte, gebed en bezinning, tot voorspoed en zegen van iedereen en van heel ons dierbaar Dongen".


Sinds de jaren '70 vind er ook jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei bij de Bevrijdingskapel, tegelijk met de landelijke herdenking.


Op 4 mei 1980 werd door burgemeester Mr. J.J.M. Dosker een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan alle omgekomen Dongense oorlogsslachtoffers. Op de plaquette, die in de kapel is aangebracht, staan de namen van de 43 Dongense slachtoffers. Het initiatief voor deze plaquette was afkomstig van het voormalig Dongens Verzet.


Later kwam de Bevrijdingskapel qua onderhoudsstaat echter in een zeer slechte staat te verkeren, en werd er gevreesd voor het voortbestaan ervan. Hierop kwam het voormalig Dongens Verzet in actie, en richtte zij in mei 1995 een stichting op. Deze stichting had tot doel het restaureren, beheren en onderhouden van de Bevrijdingskapel. Andere doelen van de stichting zijn het verbeteren van de toegankelijkheid en daarmee het verruimen van de openingstijden en vergroten van de bekendheid.


Voor de ingang van de Bevrijdingskapel werd tijdens het renovatieproces een gedenksteen met vlaggenmast aangebracht van de hand van architect William van Gool. Toen de renovatie klaar was werd de Bevrijdingskapel op  27 april 1996 officieel heropend door burgemeester Mr. J.J.M. Dosker, waarna pastor W. Brand de kapel opnieuw heeft ingewijd.


Bestuursleden van het eerste uur waren Wim du Fossé, Christ van Wanrooij, Jan van Hees, Toon Hartman en Piet Timmermans.